ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
07/11/2017

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε επώνυμο οικισμό στην περιοχή της Θεσσαλονίκης την δεκαετία του 80΄ που μελετήθηκε από τον Χρήστο Κουλουκούρη την περίοδο εκείνη.

Η δομή του διαμερίσματος είναι χαρακτηριστική μίας άνετης εποχής που εκφράζεται μέσω της κάτοψης των 170 τ.μ με τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια και ένα πλούσιο σαλόνι των περίπου 60 τ.μ.

Το διαμέρισμα έχεις τρείς όψεις προς τον καλοδιατηρημένο περιβάλλοντα χώρο που πλαισιώνει την οικοδομή. Η όψη του σαλονιού είναι προς τον νότο με μεγάλα ανοίγματα ενώ τα υπνοδωμάτια έχουν βόρειο προσανατολισμό με μικρότερα ανοίγματα. Μέρος του σαλονιού της κουζίνας και του μικρού μπάνιου έχει βορειοδυτικό προσανατολισμό.

Από την αρχική επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες πέρα από την αισθητική ανακαίνιση του χώρου ζητούμενο ήταν και η ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου.

Η βασική δομή του διαμερίσματος άλλαξε με την τροποποίηση της σχέσης κουζίνας σαλόνι σε μία πιο ανοιχτή κάτοψη με ένα ιδιαίτερο ‘κάδρο’ καταργώντας ταυτόχρονα την έννοια του διαδρόμου. Παράλληλα άλλαξε λειτουργικά και η σχέση του μεγάλου μπάνιου με την αποθήκη, κερδίζοντας χώρο για το μπάνιο και μετατρέποντας την αποθήκη σε πολυχρηστικό σύγχρονο βοηθητικό χώρο.

Η επιλογή των υλικών έγινε με γνώμονα όχι μόνο την αισθητική απόδοση τους στον χώρο αλλά και τα φιλικότητα τους προς το περιβάλλον. Ένα ενιαίο δάπεδο από ξύλο παλαιωμένης δρυός τοποθετήθηκε σε όλους τους χώρους δημιουργώντας μία βάση για την περαιτέρω παρέμβαση στον χώρο. Το ξύλινο δάπεδο πέρασε και στους χώρους του μεγάλου μπάνιου που συνδυάστηκε με την λιτή ματ λευκή επένδυση από πλακάκια που τονίζουν τις επιμέρους λεπτομέρειες των αξεσουάρ και επίπλων. Η κουζίνα σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου έχοντας ένα κλασσικό αποτέλεσμα ενός επίπλου από λάκα σατινέ σε συνδυασμό με επιφάνειες από corian. Η σύνδεση της κουζίνας με τον χώρο του σαλονιού μέσω ενός ‘κάδρου’ στον χώρο ενοποίησε και ενδυνάμωσε την λειτουργικότητα του χώρου ενώ παράλληλα έδωσε ένα πιο cozy χαρακτήρα σε μία γωνιά του σαλονιού. Η επενδύσεις των βιβλιοθηκών σε συνδυασμό με τον νέο σχεδιασμό του τζακιού και το οπτικό ‘κάδρο ‘ της κουζίνας έδωσαν μία νέα οπτική τόσο σύγχρονη όσο και κλασσική.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του διαμερίσματος έγινε σε τρία επίπεδα. Με την συνολική αλλαγή των εξωτερικών κουφωμάτων με αντίστοιχα αλουμινίου διπλής υάλωσης τεσσάρων εποχών με μικρό συντελεστή θερμοπερατότητας, εξασφαλίζοντας θερμική άνεση σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Έγινε συνολική τοποθέτηση πετροβάμβακας σε όλους τους εξωτερικούς τοίχους αλλά και την οροφή των χώρων περιορίζοντας στο μέγιστο τις απώλειες από το κουρασμένο εξωτερικό περίβλημα του κτηρίου. Το δάπεδο από ξύλο επιλέχθηκε με γνώμονα την ικανότητα να συνεργάζεται με την ενδοδαπέδια θέρμανση του χώρου ενώ η συνολική διαχείριση του κλιματισμού μέσο κεντρικής μονάδας VRV εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία του διαμερίσματος σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Όλα τα παραπάνω δημιούργησαν ένα άρτιο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα αναβαθμίζοντας το καθημερινό επίπεδο ζωής των ιδιοκτητών με όλες τις σύγχρονες ανέσεις σε ένα διαχρονικό ποιοτικά χώρο.

APXITEKTONIKH MEΛETH - ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΟΥ: Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΦΩTOΓPAΦOΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ


IΔIOKTHTHΣ: ΙΔΙΩΤΗΣ
TOΠOΘEΣIA: ΘΕΡΜΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ: 170 Μ2
XPONOΣ MEΛETHΣ: 2016
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2017
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ