ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

‘ΟΝΟΜΑ’ 5* ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
05/03/2020

Το γραφείο μας ανέλαβε την κατοικία αυτή σε υφιστάμενη κατάσταση. Η κατοικία κατασκευάσθηκε το 1967 σε δύο επίπεδα, ενώ υπήρξε μεγάλο διάστημα μέχρι σήμερα που το κτίριο έμεινε ακατοίκητο. Τα αποτελέσματα της αχρησίας σε συνδυασμό με την κοντινή σχέση με την θάλασσα δημιούργησαν εμφανή σημεία κόπωσης στον δομικό σκελετό.

Με βάση τα παραπάνω έγιναν επιμέρους αποκαταστάσεις σε ευπαθή σημεία του κτιρίου ενώ στην συνέχεια έγινε συνολική θερμομόνωση κελύφους 8 εκ. περιμετρικά σε όλο το κτίριο.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, στον όροφο που υπάρχουν δύο υπνοδωμάτια με αυτόνομο λουτρό το καθένα. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι σαλονιού και τραπεζαρίας σε ένα ενιαίο χώρο σε επαφή με την ισόγεια βεράντα. Το χωλ οδηγεί στην κουζίνα και το ισόγειο λουτρό που εξυπηρετεί το αντίστοιχο υπνοδωμάτιο στο επίπεδο αυτό. Το εσωτερικό κλιμακοστάσιο με την δρύινη σκάλα αποτελεί ιδιαίτερο σημείο της διάταξης στην κάτοψη της κατοικίας.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός βασίστηκε σε λιτές γραμμές με έμφαση στην σύνθεση και λεπτομέρεια των υλικών δημιουργώντας ποιοτικούς χώρους για τους χρήστες. Η επιλογή των επίπλων βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συντήρηση και τροποποίηση υφιστάμενων επίπλων του ιδιοκτήτη.

Σημαντικό ρόλο σε μία τέτοια κατοικία στις μέρες μας αποτελεί το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Στον τομέα αυτό ο ιδιοκτήτης είχε την ευαισθησία και το ενδιαφέρον για εφαρμοσμένες ενεργειακές μεθόδους και συστήματα. Το γραφείο μας παρείχε ολοκληρωμένες λύσεις σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία με βάση την εμπειρία μας στον τομέα αυτό. ( Κλιματισμός ψύξη /θέρμανση και ενεργειακά στοιχεία )

Η επιλογή της εξωτερικής θερμομόνωσης των 8 εκ. αποτέλεσε ιδανικό υλικό διαμόρφωσης και επίλυσης επιμέρους σημείων της εξωτερικής μορφολογίας του κτιρίου και σε συνδυασμό με τα θερμομονωτικά κουφώματα από pvc με την ενεργειακή υάλωση τεσσάρων εποχών αποτέλεσαν εξαιρετική λύση συνολικής θερμομόνωσης.

Στην εξωτερική μορφολογία της κατοικίας ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο παιχνίδι των όγκων και στην επιλογή αντίστοιχων χρωμάτων που αναδεικνύονται με τις σκιές στις όψης.

Ο περιβάλλοντας χώρος αποτελεί συνέχεια της κατοικίας με φιλικά ανθεκτικά υλικά προς το περιβάλλον και την καθημερινή χρήση, ενώ οι υφιστάμενες φυτεύσεις ενισχύθηκαν με θαμνώδη και ξερικά φυτά.

Η συνολική ανακατασκευή διατηρήθηκε On budget ενώ το αποτέλεσμα δίνει ζωή για τα επόμενα 30 χρόνια!

APXITEKTONIKH MEΛETH: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε
ΕΜΒΑΔΟ: 150 τ.μ.
ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2017
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2018
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ν.ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ