PRINCETON HALL

ΕΞΟΧΙΚH ΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
ΕΞΟΧΙΚH ΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
22/05/2017
ΛΗΔΑ ΜΑΡΙΑ
ΛΗΔΑ ΜΑΡΙΑ
22/05/2017
Η

Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης είναι ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με πάνω από 85 χρόνια προσφοράς στη Γεωργία, Κτηνοτροφία και Εκπαίδευση στον Ελληνικό χώρο. Οι εγκαταστάσεις της Σχολής καταλαμβάνουν έκταση περίπου 250 στρεμμάτων και περιλαμβάνουν καλλιεργήσιμη γη, κτίρια διοίκησης, διδασκαλίας, κατοικίες προσωπικού, κοιτώνες μαθητών και κτίρια γεωργικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Στο κέντρο των κτιριακών εγκαταστάσεων και των δραστηριοτήτων της Σχολής βρίσκεται το κτίριο του PRINCETON ΗΑLL, που αποκαλείται ο “Παρθενώνας” της Σχολής. Πρόκειται για ένα κτίριο νεοαποικιακού ρυθμού, που η πρώτη του φάση ολοκληρώθηκε το 1924 και από τότε ακολούθησαν διάφορες φάσεις προσθηκών μέχρις ότου το κτίριο απέκτησε την τελική του μορφή. Οι σεισμοί του 1978 κατέστησαν το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου ακατοίκητο και έκαναν απαραίτητη την ανακαίνισή του με σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές επισκευές.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο, δυο ορόφους και σοφίτα με μεγάλες κλίσεις που επιτρέπουν τη διαμόρφωση βιώσιμων χώρων. Η κάτοψη του κτιρίου έχει σήμα ανοιχτού Π και περιβάλλεται από εκτάσεις πράσινου, ασφαλτοστρωμένους δρόμους και αθλητικές εγκαταστάσεις προς τη νοτιοανατολική του πλευρά. Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι μικτός από λιθοδομή και από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι πλάκες είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και τα κουφώματα ξύλινα.

Το ισόγειο έχει εμβαδό περίπου 690 τ.μ. και ύψος 2,90 μ. Τα παράθυρα που σε πολλά σημεία ξεφεύγουν από τις περασιές των υπόλοιπων ανοιγμάτων της όψης, είναι εξοπλισμένα με μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Ο πρώτος όροφος έχει εμβαδό 1090 τ.μ. και ύψος 3,85 μ. Επικοινωνεί με το δρόμο στη νοτιοδυτική πλευρά με ένα μεγαλοπρεπές κλιμακοστάσιο και στη βορειοδυτική πλευρά με βοηθητική είσοδο στο ύψος του δαπέδου του.

Ο δεύτερος όροφος, ίδιων περίπου διαστάσεων με τον πρώτο, επικοινωνεί μ' αυτόν και με τη σοφίτα με εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Η σοφίτα καλύπτεται με στέγη από κεκλιμένες πλάκες σκυροδέματος, επικαλυμμένες με κεραμίδια γαλλικού τύπου. Έχει εμβαδό 417τ.μ., μεταβαλλόμενο ύψος και χαρακτηριστική μεγάλη βεράντα κατά μήκος της εσοχής της νοτιοδυτικής κύριας όψης του κτιρίου. Το κτίριο διαθέτει υποτυπώδη συστήματα κεντρικής θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Στόχος της ανάπλασης ήταν η αξιοποίηση και η επαναλειτουργία του PRINCETON ΗΑLL μέσα στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης παλιών και νέων αναγκών της Σχολής. Αρχιτεκτονικά η επέμβαση σεβάστηκε τη μορφή του κτιρίου, προσπαθώντας παράλληλα να καλύψει τις ποικίλες λειτουργίες που επιθυμούσε να στεγάσει η Σχολή.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Πριν από οποιαδήποτε επέμβαση στο κτίριο, έγινε λεπτομερής αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης. Ακολούθησε στατική έρευνα επί τόπου, όπου πάρθηκαν δείγματα των δομικών στοιχείων και έγιναν εργαστηριακοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί η αντοχή τους. Στις διάφορες φάσεις κατασκευής του κτιρίου είχαν χρησιμοποιηθεί διάφορα είδη σκυροδέματος που παρουσίαζαν φθορές, ρωγμές, σπασίματα κτλ. Τα «καρότα» που λήφθηκαν και εξετάστηκαν απέδειξαν την ανάγκη στατικής επέμβασης στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Στόχος της στατικής επέμβασης ήταν η ενίσχυση του φέροντα οργανισμού του κτιρίου έτσι ώστε να βελτιωθεί η αντισεισμική του ικανότητα. Ταυτόχρονα η στατική επέμβαση έπρεπε να σεβαστεί την αρχιτεκτονική του κτιρίου.

Τα βασικά βήματα της επέμβασης μπορούν να συνοψιστούν στα πιο κάτω σημεία:
  • Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου ενοποιήθηκε και ενισχύθηκε με ενιαίο εσωτερικό οπλισμένο μανδύα εκτοξευμένου σκυροδέματος.
  • Στην πίσω πλευρά του κτιρίου και μέχρι και το δεύτερο όροφο έγινε προσθήκη σύγχρονης συμβατικής κατασκευής σε επαφή με την παλιά κατασκευή.
  • Η σύγχρονη κατασκευή στεγάστηκε με μεταλλική κατασκευή ενώ στο βασικό κτίριο διατηρήθηκαν οι κεκλιμένες πλάκες. Η στέγη επικαλύφθηκε στο σύνολό της με γαλλικά κεραμίδια, που τα περισσότερα αποτελούσαν την παλιά επικάλυψη.
  • Η βεράντα της σοφίτας, μετά την ειδική διαμόρφωση του στηθαίου, έγινε οργανικό κομμάτι του εσωτερικού χώρου.
Δημοσίευση στο περιοδικό "ΚΤΙΡΙΟ" (τεύχος 43/1991). Ποσοστό συμμετοχής 100%.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ-ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ Δ. ΑΛΟΥΠΗ ΚΑΙ Α.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΗΧ.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΓΝΑΤΑΚΗΣ, ΚΟΣΜΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧ.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΠΚΗ ΜΕΛΕΤΗ-ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧ.
ΜΕΛΕΤΗ ΗΧΟΜΟΝΩΣΗΣ: ΒΑΝΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧ.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ: Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ
ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΝΣΔΕΗΛ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ: Α.ΤΣΟΚΟΣ, Δ. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ
ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: 1982
1984-1986
  • ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
  • ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ