ΚΡΑΤΙΚH ΟΡΧHΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚH ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚH ΕΤΑΙΡIΑ
ΕΛΛΗΝΙΚH ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚH ΕΤΑΙΡIΑ
23/05/2017
ΕΠΑΛ-ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΕΠΑΛ-ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
23/05/2017
Η κεντρική θέση της νέας Αίθουσας Δοκιμών της Κ.Ο.Θ., δίπλα στο Λευκό Πύργο και πολύ κοντα σε άλλους σημαντικούς χώρους πολιτισμού (Βασιλικό Θέατρο, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών) ενισχύει την εμβληματική παρουσία της ορχήστρας στην πολιτιστική ζωή της πόλης και επιστεγάζει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της, ένα έτος πριν από τη συμπλήρωση μισού αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς.

Οι εγκαταστάσεις της Κ.Ο.Θ. εκτείνονται σήμερα στο ισόγειο και πρώτο όροφο του κτιρίου, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μίας σύγχρονης αίθουσας ακροατηρίου και δοκιμών της ορχήστρας.

Η σύμβαση μίσθωσης – αξιοποίησης του ακινήτου υπογράφηκε στις 25 Ιουλίου 2006. Οι χώρος παρελήφθη σε κακή κατάσταση.

Οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες για την αναμόρφωση του χώρου ξεκίνησαν στις 26/2/2007. Πιο συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν τα προϊόντα ορισμένων καθαιρέσεων, αποκαταστάθηκαν οι φθορές στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης και αποξηλώθηκαν τα παλαιά δάπεδα, ψευδοροφές, πλευρικές επενδύσεις και αεραγωγοί, που ήταν ασύμαβτα με τους κανόνες ακουστικής και ηχομόνωσης που ισχύουν για τη νέα χρήση του έργου. Το έργο εκτελέστηκε με ταχύτατους ρυθμούς ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου 2007 και ο χώρος παραδόθηκε άμεσα στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στον ακουστικό σχεδιασμό της νέας Αίθουσας Δοκιμών, ώστε να συμβαδίζει με τις τρέχουσες διεθνείς προδιαγραφές. Έτσι, η αίθουσα διαθέτει ειδικό ακουστικό κέλυφος με αντικραδασμικό σκελετό, καθώς και ξύλινα πάνελ ειδικής διατομής για την καλύτερη δυνατή διάχυση του ήχου τόσο στην πλατεία, όσο και στον εξώστη. Επίσης, στο πίσω μέρος της σκηνής και στους περιμετρικούς τοίχους υπάρχουν ηχοαπορροφητικά πάνελ χαμηλών συχνοτήτων, ενώ στην οροφή έχουν τοποθετηθεί καμπύλοι ανακλαστήρες, για την αρτιότερη ακουστική της αίθουσας.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης κατασκευής, στις 1 Ιουνίου και 20 Ιουλίου 2007 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές ελέγχου ακουστικής, ηχομόνωσης και εργασιακών συνθηκών.

Η υπάρχουσα αίθουσα έχει εμβαδόν 370τ.μ. Η σκηνή, που είναι σε προέκταση της υπάρχουσας, καταλαμβάνει 180τ.μ. Στο πίσω μέρος της σκηνής κατασκευάσθηκαν τέσσερις αναβαθμοί, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όταν υπάρχει χορωδία. Στη σκηνή που διαμορφώνεται μπορούν να διαταχθούν άνετα 115 μουσικοί και χορωδία 75 ατόμων. Το υπόλοιπο τμήμα της αίθουσας χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση καθισμάτων για το ακροατήριο. Στον εξώστη της αίθουσας υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης καθισμάτων σε δύο σειρές και σε δύο στάθμες. Στους νέους χώρους της Κ.Ο.Θ. έχουν διαμορφωθεί επίσης: χώροι ταμείου και εκθετηρίου, χώρος κονσόλας ηχοληψίας, καμαρίνια μουσικών, γραφεία διοικητικών υπηρεσιών, χώροι αποθήκευσης οργάνων, κυλικείο, χώροι υγιεινής κτλ.

Η επιβεβαίωση των μουσικών προσδοκιών από τα μέλοι της Κ.Ο.Θ και του κοινού αποτελούν την ιδανικότερη επιβράβευση των μελετητικών προσπαθειών μας.

APXITEKTONIKH MEΛETH: Α.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ
H/M MEΛETH: I&N ΜΕΡΤΖΙΟΣ–Κ.ΚΑΠΕΣΙΔΗΣ
EΠIBΛEΨH: Χ.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΣYNEPΓATEΣ: Μ.ΓΡΑΝΗ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ), Α.ΚΕΦΑΛΑ, Α.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗ
TEXNIKH ETAIPIA KATAΣKEYHΣ: ΑΡΧΕΤΥΠΟ Α.Ε
IΔIOKTHTHΣ: ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε


TOΠOΘEΣIA: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 1060 τ.μ.
XPONOΣ MEΛETHΣ: 2006
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2007
  • ΚΟΘ
  • ΚΟΘ
  • ΚΟΘ