ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ Β10

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
07/11/2017
ABBA CONCEPT STORE
ABBA CONCEPT STORE
02/11/2017

Σε κεντρική περιοχή στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, σε οικόπεδο 645 τ.μ., σχεδιάσαμε και επιβλέψαμε την κατασκευή ενός κτιρίου μικρής κλίμακας.

Η ιδέα ήταν να αναπτυχθεί ένα ευέλικτο αλλά εικονικό κτίριο για αυτήν την περιοχή. Το Πανόραμα είναι ένα γνωστό προάστιο υψηλού προφίλ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που στερείται κτιρίων για να ενσωματώσει των μικτών χρήσεων.

Σε οικόπεδο με πλάτος 15 μ. στον δημόσιο δρόμο και βάθος 42 μ., με ένα υπάρχον διώροφο κτίριο στο νότιο όριο και ένα διώροφο σπίτι 50 ετών στη βόρεια πλευρά έθεσε την ανάγκη να φέρουμε κάτι «φρέσκο και λίγο προκλητικό» στο κτιριακό πρόγραμμα. Το παιχνίδι των όγκων στα δύο επίπεδα έγιναν κρίσιμα σημεία του σχεδιασμού. Οι δύο σαφείς όγκοι σε κάθε επίπεδο με διαφορετική γεωμετρία και επεξεργασία υλικού επένδυσης δημιουργούν την αίσθηση «ολίσθησης» μεταξύ τους, ενώ οι προβολές τους υπογραμμίζουν την αίσθηση του προβόλου.

Το κτίριο αποτελείται από ένα υπόγειο επίπεδο με χώρο υποστήριξης για τις χρήσεις του ισογείου. Στο ισόγειο υπάρχει μια κεντρική είσοδος που οδηγεί σε δύο επίπεδα γραφείων. Η αποθήκη στο ισόγειο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες εκμετάλλευσης του χώρου, καλύπτοντας έτσι πολλές διαφορετικές χρήσεις. Τα γραφεία κατασκευάζονται ως "ανοιχτοί χώροι" με ανοίγματα που δημιουργούν ένα ευέλικτο περιβάλλον για τον χρήστη. Οι απόψεις τους έχουν μεγάλα ανοίγματα και κατάλληλες διατάξεις σκίασης, εξασφαλίζοντας ευχάριστες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στο κτίριο.

Η δομή του κτιρίου αποτελεί ένα παιχνίδι από γωνίες και μορφές, ενώ η χρήση αισθητικά ψυχρών υλικών (σκυρόδεμα) και θερμών υλικών (επένδυση ξύλου από HPL ) δημιουργεί ένα κοντράστ υψηλής αισθητικής που ενισχύει το ‘εικονικό’ του κτιρίου που θέλαμε να επιτύχουμε. Ο περιβάλλων χώρος ακολουθεί την ίδια έννοια "παίζοντας" με διαφορετικά επίπεδα, με μικρές διαφορές ύψους και έμφαση στις φυτεύσεις γύρω από το κτίριο, προκειμένου να ενισχυθεί το μικροκλίμα γύρω από αυτό.

APXITEKTONIKH MEΛETH: Α. ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ - Α. ΒΑΚΟΥΡΑ
EΠIBΛEΨH-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Α. ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ
Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ - ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Κ.ΚΑΠΕΣΙΔΗΣ - Ν.ΜΕΡΤΖΙΟΣ


TOΠOΘEΣIA: ΠΑΝΟΡΑΜΑ
XPONOΣ MEΛETHΣ: 2010 - 2011
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2012
  • ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ Β10
  • ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ Β10
  • ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ Β10
  • ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ Β10
  • ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ Β10
  • ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ Β10