ΛΗΔΑ ΜΑΡΙΑ

PRINCETON HALL
PRINCETON HALL
22/05/2017
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΕΞΟΧΙΚH ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ
22/05/2017
Σε μία έκταση 80000 τ.μ. στον Δήμο Θέρμης και σε διάρκεια επτά ετών δημιουργήθηκε μια οικιστική μονάδα υψηλών απαιτήσεων στα πλαίσια ειδικού διατάγματος δόμησης. (πανταχόθεν ελεύθερο) Η τοποθεσία του οικοπέδου πρόσφερε πανοραμική θέα του Θερμαϊκού κόλπου και της ανατολικής Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα το περιβάλλον δημιουργούσε την αίσθηση της εξοχής. Ο οικισμός αποτελείται από τρία πενταόροφα κτήρια με pilotis και υπόγειο και πέντε ομάδες διώροφων μονοκατοικιών δημιουργώντας ένα σύνολο 165 μονάδων. Η λύση υπαγορεύτηκε από τη μία από τις δυνατότητες του ειδικού διατάγματος δόμησης, και από την άλλη από τον χειρισμό μιας μορφολογικής ταυτότητας, που να ενοποιεί όλες τις τυπολογίες των κατοικιών σε συνδυασμό με την ένταξή τους στον περιβάλλοντα χώρο και σε συσχετισμό με τη θέα. Σημαντική υπήρξε και η αφομοίωση των τροποποιήσεων του ΓΟΚ μετά τον σεισμό του 1978 στην Θεσσαλονίκη.

Η μορφολογία του συνόλου βασίστηκε στην αισθητική και την αντοχή του εμφανούς σκυροδέματος και τις δυνατότητες μορφοποίησης αυτού μέσω των ξυλοτύπων, καθώς και την δυνατότητα μεγάλων ανοιγμάτων για την ύπαρξη απρόσκοπτης θέας. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κυρίως μάρμαρο για τα δάπεδα, μεταλλικές κουπαστές, κουφώματα αλουμινίου και επιχρίσματα ρελιέφ εξωτερικά.

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων με την δημιουργία πολλαπλών προσβάσεων, χώρων αναψυχής, παιδικής χαράς, γηπέδου μπάσκετ και τέννις με αντίστοιχη ανάπτυξη του πρασίνου σε όλο τον οικισμό. Ακόμη ο οικισμός διαθέτει βιολογικό καθαρισμό και μικρό εμπορικό κέντρο. Σημαντική είναι η αίσθηση ‘όασης’ του οικισμού αφού η περιοχή χαρακτηριζόταν από αγροτικές δραστηριότητες σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονη ανάπτυξη των δέντρων και του πρασίνου.

Το αποτέλεσμα του οικισμού «Λήδα–Μαρία» κρίνεται από την διάρκεια στον χρόνο, σαν ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα οικιστικής ανάπτυξης σε προαστιακό περιβάλλον.

APXITEKTONIKH MEΛETH: Χ.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ – Δ.ΑΛΟΥΠΗΣ
ΣTATIKH MEΛETH: Δ. ΜΕΡΤΖΙΟΣ – Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
E/M DESIGN: Χ.ΙΓΝΑΤΑΚΗΣ
EΠIBΛEΨH: Χ.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΣYNEPΓATEΣ: Α.ΚΕΦΑΛΑ – Α.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗ – Ι.ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ
TEXNIKH ETAIPIA KATAΣKEYHΣ: ΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.


IΔIOKTHTHΣ: ΙΔΙΩΤΗΣ
TOΠOΘEΣIA ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 24000 τ.μ.
XPONOΣ MEΛETHΣ: 1979-1980
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 1980-1987
  • ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ 150 ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
  • ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ 150 ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ