HOUSE RECONSTRUCTION IN A SUBURB OF THESSALONIKI

‘ΟΝΟΜΑ’ 5* HOTEL IN THESSALONIKI
05/03/2020

Our office took over this residence in its current state. The house was built in 1967 on two levels, while it has been a long time since the building was left uninhabited. The results of uselessness in combination with the close relationship with the sea created obvious signs of fatigue in the structural skeleton.

Based on the above, individual restorations were made in vulnerable parts of the building and then a total thermal insulation of 8 cm perimeter was made around the entire building.

The house is developed on two levels, on the floor where there are two bedrooms each with an independent bathroom. On the ground floor are the living room and dining areas in a single space in contact with the ground floor terrace. The hallway leads to the kitchen and the ground floor bathroom which serves the corresponding bedroom at this level. The interior staircase with the oak staircase is a special part of the layout of the floor plan of the house.

The interior design was based on minimal lines with an emphasis on the composition and detail of the materials, creating quality spaces for the users. The choice of furniture was largely based on the maintenance and modification of the owner's existing furniture.

An important role in such a house nowadays is the energy footprint of the building. In this area the owner had the sensitivity and interest in applied energy methods and systems. Our office provided comprehensive solutions in collaboration with the manufacturer based on our experience in this field. (Air conditioning cooling / heating and energy)

The choice of external thermal insulation of 8 cm was an ideal material for shaping and solving individual points of the external morphology of the building and in combination with the thermal insulation frames from pvc with the energy glazing of four seasons were an excellent solution for total thermal insulation.

In the external morphology of the house, special emphasis was given to the play of volumes and to the selection of corresponding colors that stand out with the shadows on the facades.

The surrounding area is a continuation of the house with durable friendly materials for the daily usage, while the existing plantings were maintained and increased with bushes and dry plants.

The total reconstruction stayed on budget while the result prolonged the lifespan of the building for the next 30 years!

ARCHITECTURAL STUDY: ALEXANDROS KOULOUKOURIS
CONSTRUCTION: KOULOUKOURIS & ASSOCIATES
AREA: 150 sq.m
DESIGN STUDY: 2017
CONSTRUCTION TIME: 2018
PHOTOS: N.VAVDINOUDIS