ΕΞΟΧΙΚH ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ

ΛΗΔΑ ΜΑΡΙΑ
ΛΗΔΑ ΜΑΡΙΑ
22/05/2017
ΛΗΔΑ ΜΑΡΙΑ
VILLA RITZ
22/05/2017
Η Χανιώτη, όπως και ολόκληρη η Χαλκιδική είναι μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παράδοση. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από άναρχη δόμηση μεμονωμένων συγκροτημάτων και εξοχικών μονοκατοικιών κάθε μορφής. Στην περιοχή αυτή, πάνω στην επαρχιακή οδό, ολοκληρώθηκε το 1974 ένα σπίτι μοντέρνο για τα δεδομένα της εποχής του, σύμφωνα με την επιθυμία του ιδιοκτήτη. Στόχος ήταν η εξυπηρέτηση της θερινής διαβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας με ευρύ κοινωνικό κύκλο. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, το μονώροφο κτίσμα με τη λιτή, ευθύγραμμη μορφή και τις άρτιες καλοχτισμένες λιθοδομές, ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις λειτουργικές ανάγκες των ιδιοκτητών και η μορφή του είναι αποδεκτή και εδραιωμένη στο χώρο του. Οι βασικές επιλογές του σχεδιασμού που οδήγησαν στην τελική μορφή του κτιρίου ήταν:
 • Η διάρθρωση των χώρων σε ένα επίπεδο στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Η πλοκή των χώρων όπως και η θέση τους μέσα στην όλη σύνθεση, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητές τους διαμόρφωσαν την τελική κάτοψη. Οι καθαρές γραμμές, μερικές επαναλαμβανόμενες λεπτομέρειες και οι επιλογές των υλικών αρκούν για να δώσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που συμβάλλει στη διαχρονικότητα του κτιρίου.
 • Η κυρίαρχη χρήση της πέτρας που φέρνει στο σύγχρονο κτίριο τις επιδράσεις της Ελληνικής παράδοσης. Η πέτρα είναι ανθεκτική στις καιρικές επιδράσεις και στο παραθαλάσσιο περιβάλλον χωρίς καμιά επεξεργασία ή συντήρηση, έτσι η επιλογή της υπαγορεύτηκε και από λόγους καθαρά πρακτικούς.
 • Τα υλικά και η εξωτερική μορφολογία του κτιρίου που συνεχίζονται στο εσωτερικό του και επεκτείνονται στον υπαίθριο χώρο που το περιβάλλει, σε μια ολοκληρωμένη ενότητα.
 • Ο σχεδιαστής του κτιρίου επεμβαίνει αποφασιστικά στη διαμόρφωση και στα υλικά του εσωτερικού χώρου και ταυτόχρονα σέβεται τις επιλογές των χρηστών. Ο ρόλος του στην εξωτερική διαμόρφωση του σπιτιού και στον περιβάλλοντα χώρο είναι καθοριστικός, ενώ στην εσωτερική διακόσμηση είναι μάλλον συμβουλευτικός. Σταματά στα σταθερά έπιπλα και το βασικό εξοπλισμό, αφήνοντας στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα προσωπικών επεμβάσεων και επιλογών.
  ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΙΔΙΩΤΗΣ
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΧΡHΣΤΟΣ Α.ΚΟΥΛΟΥΚΟYΡΗΣ, ΜΕ ΣΥΝΕΡΓAΤΙΔΑ ΤΗΝ AΝΝΑ ΚΕΦΑΛA, ΑΡXΙΤΕΚΤOΝΕΣ ΜΗΧ.
  ΣΤΑΤΙΚΑ: Ν.ΑΡΝΑΟYΤΟΓΛΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚOΣ ΜΗΧ.
  ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Ι.ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ
  ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΧΑΝΙΩΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 1971
  ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: 1972-1974


  ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ
  ΟΨΕΙΣ: ΕΠΙΧΡΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΚΑΙ ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
  ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ: ΛΙΘΟΔΟΜΗ ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΠΟ ΔΡΟΜΙΚΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ
  ΔΑΠΕΔΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ
  ΔΑΠΕΔΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΟΠΛΑΚΕΣ
  ΜΟΝΩΣΕΙΣ: ΕΛΑΦΡΟΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΑΠΟ ΜΩΣΑΪΚΟ ΣΤΟ ΔΩΜΑ
  ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: ΑΝΟΔΙΩΜΕΝΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
  ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: ΞΥΛΙΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑΣ
  ΕΜΒΑΔΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ: 2.950 τ.μ.
  ΕΜΒΑΔΟ ΚΤΙΣΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: 292,60 τ.μ.
  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ: 20%
  • ΕΞΟΧΙΚH ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ
  • ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • ΕΞΟΧΙΚH ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ