APARTMENT RENOVATION

CREATING A TOURIST WALK
29/07/2019
ELEMENTARY SCHOOL FOR ENVIRONMENTAL EDUCATION
07/11/2017

The apartment is located in a well-known district of Thessaloniki of the 80΄s, and was designed by Christos Kouloukouris at that time.

The structure of the apartment is characteristic of affluent times; its 170 square meters floor plan comprises three bedrooms, two bathrooms and one large living room of about 60 square meters.

There are three facades to the well-maintained surrounding area. The living room faces south and has large openings while the bedrooms face north and have smaller openings. Part of the living room, the kitchen and the small bathroom faces northwest.

From the first communication with the owners it was clear that the apartment needed not only an aesthetic but also energy efficiency renovation.

The basic structure of the apartment was altered when the kitchen – living room became an open-plan layout with a special ‘frame’ while dispensing with the corridor. At the same time, the relationship between the large bathroom and the storeroom changed in terms of function. Thus, more space was created for the bathroom, while the storeroom becomes a modern multi-functional ancillary area.

We selected the materials based not only on their aesthetic quality but also on their environmentally-friendly credentials. A single-space floor of aged-oak was laid on all surfaces to allow further intervention in the spaces. The wooden floor was also laid in the large bathroom and combined with the minimalistic matt white tiles which bring out the individual details of the accessories and furniture. The kitchen was designed to have the classic style of one-piece satin finished and lacquered furniture combined with corian surfaces. The linking of the kitchen with the living room area through a frame created a feeling of open-plan spaciousness while enhancing its functionality. At the same time, it provided a cozier character to the corner of the living room. The coating on the bookcases along with the new fireplace design and the visual frame of the kitchen gave a new perspective, both modern and classic.

The energy efficiency upgrade of the apartment was achieved on three levels: we changed all outer window and door frames, replacing them with new 4-seasons double-glazed aluminum ones with a low thermal transmittance rate, which ensure thermal comfort throughout the year. Also, mineral wood was installed in all outer walls and ceilings which reducing to the optimum any loss due to the ageing building casing. Finally, we opted for the wooden floor as is it allows for the installation of an underfloor heating system whilst the managing of the air conditioning system though the VRV unit ensures energy autonomy throughout the year.

All the above provided an all-round aesthetic and functional result which improved the owners; quality of life thanks to the modern amenities coexisting with a timeless qualitative space.

DESIGN STUDY - SUPERVISION: KOULOUKOURIS & ASSOCIATES
PROJECT MANAGEMENT: G. ANASTASIOU
PHOTOGRAPHER: G. PAPANIKOS


OWNER: PRIVATE
LOCATION: THERMI - THESSALONIKI
SURFACE AREA: 170 M2
DESIGN PERIOD: 2016
CONSTRUCTION PERIOD: 2017