ΕΞΟΧΙΚH ΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

ΛΗΔΑ ΜΑΡΙΑ
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚIΑ MAJESTIC
22/05/2017
PRINCETON HALL
PRINCETON HALL
22/05/2017
Το συγκεκριμένο οικόπεδο αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου παραθαλάσσιου κτήματος, κατάφυτου με ποικιλία ειδών δένδρων, άγρια και ήμερη βλάστηση, ρυάκια και έντονη κλίση προς τη θάλασσα. Όταν ξεκίνησε η μελέτη, μέσα στο κτήμα βρισκόταν ήδη δύο κτίρια: μια παλιά κατοικία κοντά στη θάλασσα και μια άλλη σύγχρονη κατοικία με έντονα επικλινή στέγη σε ψηλότερο τμήμα του κτήματος. Εξαιτίας της μεγάλης έκτασης του οικοπέδου δε χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν οι οριακοί συντελεστές κάλυψης και δόμησης.

Η χωροθέτηση της κατοικίας στο οικόπεδο μελετήθηκε έτσι ώστε η νέα κατασκευή να είναι σε θέση που να είναι ανεξάρτητη από τις άλλες κατοικίες χωρίς να τοποθετηθούν φράχτες, να είναι απομακρυσμένη από τα όρια του οικοπέδου και να προβάλλεται πίσω της το δάσος της περιοχής. Με βάση τα κριτήρια αυτά και την αξιοποίηση της θέας προς τη θάλασσα ο μελετητής επέλεξε να τοποθετήσει τη νέα κατοικία στο ψηλότερο τμήμα του οικοπέδου με θέα τη θάλασσα και την ανατολή. Ο σχεδιασμός έγινε με κύριο μέλημα το σεβασμό στον πραγματικά ιδιαίτερο περιβάλλοντα χώρο και στόχο μια κατασκευή διακριτική και λιτή.

Ευνοϊκοί παράγοντες για την κατασκευή του κτιρίου στάθηκαν η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι ιδιοκτήτες στο μελετητή της κατοικίας και το ότι οι ίδιοι είχαν ήδη μια σχετική πείρα από την κατασκευή κατοικιών.

Το κτήμα είναι απομακρυσμένο από την εθνική οδό και προσεγγίζεται από έναν αγροτικό χωματόδρομο με έντονη βλάστηση στις πλευρές του.

Σκοπός του μελετητή ήταν το κτήμα να εμφανίζεται αναπάντεχα στον επισκέπτη. Γι' αυτό η αυλόπορτα είναι "κρυμμένη" πίσω από μια στροφή.

Μετά από αυτή ένας καμπύλος δρόμος οδηγεί στην πίσω πλευρά της κατοικίας, που βλέπει προς το δάσος. Εκεί σχηματίζεται ένα άνοιγμα για τη στάθμευση των αυτοκινήτων.

Το κτίριο έχει τετράριχτες στέγες που καθορίζουν και το λιτό σχήμα του.

Στην πρόσοψη που έχει θέα προς τη θάλασσα βρίσκεται η αυλή. Είναι στο ίδιο επίπεδο με το καθιστικό-κουζίνα της κατοικίας και αποτελεί συνέχειά τους. Σε χαμηλότερο επίπεδο μπροστά από την αυλή κατασκευάστηκε η πισίνα σε σχήμα Γ.

Χαρακτηριστικά της αισθητικής του κτιρίου είναι η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση των όψεων, τα ξύλινα κουφώματα, οι σχιστόπλακες στην επικάλυψη της στέγης και οι ξύλινες πέργκολες.

Σ' αυτή την κατοικία αναδεικνύονται δύο πράγματα: η σημασία της ένταξης ενός κτιρίου στο περιβάλλον και η σπουδαιότητα της καλής ποιότητας των υλικών. Απλά υλικά, πολύ καλής ποιότητας, εφαρμοσμένα με το σωστό τρόπο και στη σωστή θέση, δίνουν ένα αποτέλεσμα διακριτικό για τη γύρω φύση, που δεν ξενίζει τον επισκέπτη αλλά του δημιουργεί αίσθηση αρμονίας και ηρεμίας.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: A.ΧΡHΣΤΟΣ ΚΟΥΛΟΥΚΟYΡΗΣ
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΑΧΙΛΛEΑΣ ΤΣΕΡΑΝIΔΗΣ
MHXANOΛOΓlKH ΜΕΛΕΤΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΓΟΣ
ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΤΣΑΛΙΚIΔΗΣ ΓΙAΝΝΗΣ, ΚΑΡΑΚΩΛΗ ΣΟΦΙΑ.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗ.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧ.
ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ


ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 1988
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΥ: 1989-1991
ΕΜΒΑΔΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ: 15.822 τ.μ.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟ ΚΤΙΡΙΟΥ: 269 τ.μ.
  • platamonas. koulukouris
  • platamonas. koulukouris
  • platamonas. koulukouris