ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΙΚΙΑΣ KEMAL ATATOURK ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
25/04/2020
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ
04/03/2020

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης Τουριστικής κίνησης στην Θεσσαλονίκη το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας αποφάσισε για την συντήρηση και επισκευή του Μουσείου Οικίας Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη. Το κτίριο χρονολογείτε από το 1870 και θεωρείται διατηρητέο κτίσμα. Ο Κεμάλ Ατατουρκ γεννήθηκε σε αυτό το 1881.

Το γραφείο μας ανέλαβε τον συντονισμό των μελετών αρχιτεκτονικών επεμβάσεων, την αδειοδότηση του έργου μέσο της ΕΦΑΠΟΘ και της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης καθώς και την επίβλεψη και παράδοση του έργου προς χρήση.

Το κτίριο αποτελείτε από δύο ορόφους και ισόγειο με σκεπή από κεραμίδια. Το σχέδιο του σπιτιού είναι ορθογώνιο με διαστάσεις 13,50μ επι 6,80μ. Οι όψεις του κτιρίου εμφανίζουν αρχιτεκτονικά στοιχεία της εποχής ενώ στον δεύτερο όροφο τα σαχνισιά αποτελούν το μοναδικό στοιχείο της οικίας.

Το αντικείμενο του έργου περιλάμβανε την χρωματική αποκατάσταση των εσωτερικών και εξωτερικών όψεων καθώς και την συντήρηση των επιμέρους στοιχείων από ξύλο σε όλες τις όψεις. ( πόρτες, παράθυρα, σαχνισιά, ντερέδες,κλπ ) Στο εσωτερικό έγινε νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση για να καλυφθούν οι ανάγκες της νέας έκθεσης εντός του μουσείου. Έγινε συντήρηση όλων των δαπέδων σε όλα τα επίπεδα ενώ τοποθετήθηκε νέο δάπεδο τύπου cotto στο ισόγειο. Επιμερους στοιχεία στοιχεία από γυαλί κατασκευάστηκαν εκ νέου. Στον περιβάλλον χώρο ανακαινίσθηκαν τα wc κοινού και δημιουργήθηκε κατάλληλο φυλάκιο και πέργκολα για το κοινό. Το εξωτερικό δάπεδο αποξυλώθηκε και τοποθετήθηκε νέο με επιμέρους στοιχεία καθιστικών. Παράλληλα ανανεώθηκε ο κήπος και τα φυτά στον προαύλιο χώρο. Η είσοδος στο μουσείο γίνετε από την οδό Ησαία η οποία και επανασχεδιάστηκε σε συνδυασμό με την περίφραξη του χώρου.

Την κατασκευή ανέλαβε η GMP Κατασκευαστική.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΔΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 600μ2
ΕΤΟΣ: 2017
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: GMP ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ