ΣΥΓΚΡOΤΗΜΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝOΡΑΜΑ

ΑΝAΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΤΟΣ, 12 ΑΠOΣΤΟΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ
ΑΝAΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΤΟΣ, 12 ΑΠOΣΤΟΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ
23/05/2017
ΕΛΛΗΝΙΚH ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚH ΕΤΑΙΡIΑ
ΕΛΛΗΝΙΚH ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚH ΕΤΑΙΡIΑ
23/05/2017
Με όψη στον κεντρικό δρόμο του πανοράματος, Θεσσαλονίκης και με νότιο ανατολικό προσανατολισμό και κλήση 10% προς τον νότο, σε ένα περιβάλλον με ψηλά δέντρα περιτριγυρισμένο από συγκροτήματα κατοικιών και μονοκατοικίες η θέση του οικοπέδου αποτέλεσε από μόνη της μια αφορμή για οικιστική ανάπτυξη. Το οικόπεδο με 31μ. πρόσοψη στον δρόμο και 48μ. βάθος με απαραίτητη την δίοδο προς το πίσω μέρος του οικοπέδου για χρήση των υπολοίπων οικοπεδούχων, και με την άποψη για όσο δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα πρασίνου, οδήγησε σε λιτή ογκοπλασία των κατοικιών. Τα παραλληλόγραμμο σχήμα 11x23μ. αποδείχθηκε το βέλτιστο ως προς την χωροθέτηση στο οικόπεδο. Σε αυτό το σχήμα δημιουργήθηκαν δύο κατοικίες 210τ.μ σε τρία επίπεδα, και δύο κατοικίες 17τ.μ. αντιστοίχως. Η κάθε μία περιλάμβανε το δικό της λεβητοστάσιο και κλειστή θέση στάθμευσης, το δικό της τμήμα κήπου και δύο υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Εσωτερικά η κατασκευή υλοποιήθηκε με τα υψηλότερα κριτήρια μίας άνετης διαβίωσης υψηλών παροχών (προεγκατασταση κλιματισμού, συναγερμού, θυροτηλεόρασης, υδρομασάζ, κλπ).

Την εξωτερική εικόνα των κατοικιών χαρακτηρίζει η επένδυση από μάρμαρο Serena με σκοτίες στο ισόγειο και η αρχιτεκτονικές προεξοχές στον όροφο με τα λεπτά οριζόντια παράθυρα. Ανοξείδωτες κουπαστές και υδρορροές συμπληρώνουν το άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Η στέγη είναι σε όλο το μήκος της επιφάνειας της οροφής μονόριχτη κατά τα 3/5 αυτής και έχει επικαλυφθεί με 10εκ. θερμομόνωση και ασφαλτικό κεραμίδι. Το υπόλοιπο τμήμα της στέγης έχει πρόσβαση από κάθε κατοικία με skylight και χρησιμοποιείται για την θέση των εξωτερικών κλιματιστικών μονάδων και τηλεοπτικών μέσων.

Η επιλογή του σχήματος της στέγης χαρακτηρίζει και την μορφολογία των δευτερευόντων ως προς τον δρόμο όψεων, διασπώντας των όγκο τους σε δύο μέρη, επιτρέποντας την διαφορετική αντιμετώπιση και την διάσπαση του συνολικού προφίλ των κατοικιών.

Ο περιβάλλον χώρος αποτέλεσε εξαρχής μία πρόκληση λόγο της κλήσεως του οικοπέδου. Η επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και η ανάδειξη του πρασίνου ήταν εξαρχής ο γνώμονας του σχεδιασμού και της υλοποίησης.

Η τελική χρήση του χώρου από τους χρήστες επιβεβαιώνει τις επιλογές της μελέτης και τις δυνατότητες της κατασκευής.

APXITEKTONIKH MEΛETH: Α.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΣTATIKH MEΛETH: Α.ΜΠIΤΣΗ
H/M MEΛETH: Ι&Ν ΜΕΡΤΖΙΟΣ, Κ.ΚΑΠΕΣΙΔΗΣ
EΠIBΛEΨH: Α.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ, Ν.ΜΕΡΤΖΙΟΣ
TEXNIKH ETAIPIA KATAΣKEYHΣ: Α.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ – Ι.ΜΕΡΤΖΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
ΦΩTOΓPAΦOΣ: Γ.ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ


TOΠOΘEΣIA: ΠΑΝOΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 760 τ.μ.
XPONOΣ MEΛETHΣ: 2005
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2006-2007
  • Συγκρότημα στο Πανόραμα
  • Συγκρότημα στο Πανόραμα