ΔΙΠΛΟΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΟ ΠΑΝOΡΑΜΑ

ABBA CONCEPT STORE
ABBA CONCEPT STORE
02/11/2017
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΟ ΠΑΝOΡΑΜΑ
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΟ ΠΑΝOΡΑΜΑ 1
23/05/2017
Σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στο Πανόραμα, Θεσσαλονίκης με διαμορφωμένες οικιστικές συνθήκες (τρείς υπάρχουσες μονοκατοικίες) και κλήση άνω του 10% αποφασίστηκε η προσθήκη ακόμη μίας κατοικίας για τις ανάγκες των ιδιοκτητών.

Η τοποθέτηση του κτηρίου στον χώρο αποτέλεσε πρόκληση. Το υπέροχα διαμορφωμένο περιβάλλον πρασίνου επίσης. Σε αυτό το "παζλ" προστέθηκε η ανάγκη διόδου οχημάτων των ιδιοκτητών και η δημιουργία μίας κολυμβητικής δεξαμενής. Η λύση επήλθε σχεδιάζοντας ένα κτήριο σε σχήμα "γ" κάθετα τοποθετημένο στην κυρίως κατοικία των ιδιοκτητών, δημιουργώντας έτσι μία εσωτερική αυλή με πισίνα και αυξημένη ιδιοτικότητα. Η διπλοκατοικία αποτελείται από ένα τμήμα 6x13 μ. σε τρία επίπεδα και ένα δεύτερο τμήμα 6x10 μ σε δύο επίπεδα, φιλοξενώντας καθένα από αυτά ένα νέο ζευγάρι. Η χρήση του κήπου και της πισίνας είναι κοινή και από τα τρία σπίτια. Η επιλογή να μην ύπαρξη τρίτο επίπεδο στο μικρότερο μέρος της διπλοκατοικίας ήταν για να μην περιορίσει τον ηλιασμό των κατοικιών και του εσωτερικού κήπου.

Προσεγγίζοντας την κατοικία από τον δρόμο πρόσβασης στο οικόπεδο δεν αντιλαμβάνεσαι τον όγκο της κατοικίας, που έχει τοποθετηθεί με την πλευρά των 6μ. ως προς τον δρόμο και το υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Η κατοικία αναδιπλώνεται όμως όταν βρίσκεσαι στον πυρήνα της εσωτερικής αυλής. Τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν είναι η λιτότητα των γραμμών και των όγκων. Με προσεκτική επιλογή υλικών χρωματικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον και με μεγάλα ανοίγματα ως προς τον κήπο, κανείς μπορεί να απολάυσει την συνένωση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Η ποιότητα των υλικών είναι χαρακτηριστική στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Η επιλογή οριζόντιων και κατακόρυφων σκοτίων σε τμηματικά επιχρίσματα έγινε με αφορμή την διάσπαση του όγκου και κατέληξε σε ένα παιχνίδι σκιών στην υφή του κτηρίου.

Στο εσωτερικό επικρατεί μία αίσθηση ζεστασιάς που απορρέει από το δρύινο δάπεδο σε όλα τα επίπεδα. Η εσωτερική σκάλα της πρώτης κατοικίας με τα μεταλλικά σκαλοπάτια να προεξέχουν από τον τοίχο, με επεξεργασία οξείδωσης και την αντικατάσταση της κουπαστής με τρία στοιχεία απο γυαλί διαστάσεων 3,80x1,35μ. αποτελεί ένα αέρινο παιχνίδι μεταξύ αισθητικής και λειτουργίας στον χώρο. Στον αντίποδα η εργονομία στην διάταξή των χώρων σε κάθε επίπεδο καθώς και η τεχνολογικές επιλογές εξοπλισμού δίνουν την δυνατότητα μίας άνετης καθημερινότητας με πολλές ανέσεις.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία απαρτίζουν ένα καλά μελετημένο σύνολο που υλοποιήθηκε με γνώμονα την διαχρονικότητα στην χρήση και το στυλ.

APXITEKTONIKH MEΛETH: Α.ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΣTATIKH MEΛETH: Α.ΜΠΙΤΣΗ
H/M MEΛETH: Ι&Ν ΜΕΡΤΖΙΟΣ, Κ.ΚΑΠΕΣΙΔΗΣ
EΠIBΛEΨH: Α. ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ, Ν.ΜΕΡΤΖΙΟΣ
ΣYNEPΓATEΣ: Α.ΣΑΜΑΡΑ (ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ)
TEXNIKH ETAIPIA KATAΣKEYHΣ: Ι.ΜΕΡΤΖΙΟΣ
IΔIOKTHTHΣ: ΙΔΙΩΤΗΣ
ΦΩTOΓPAΦOΣ: Γ.ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ


TOΠOΘEΣIA: ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 400 τ.μ.
XPONOΣ MEΛETHΣ: 2006
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2007-2008
  • Μονοκατοικία στο Πανόραμα
  • Μονοκατοικία στο Πανόραμα