ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΟ ΠΑΝOΡΑΜΑ 2

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΟ ΠΑΝOΡΑΜΑ
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΟ ΠΑΝOΡΑΜΑ 1
23/05/2017
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΗ ΘEΡΜΗ
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚIΑ ΣΤΗ ΘEΡΜΗ
23/05/2017
Η επιλογή της θέσης και του σχήματος του κτιρίου καθορίστηκε από τον υποχρεωτικό περιορισμό της οικοδομήσιμης επιφάνειας σε συγκεκριμένη ζώνη πλάτους. Η απομάκρυνση της κατοικίας από το όριο της παράπλευρης οδού είναι μια αρχή, που βασίζεται στο σκεπτικό του περιορισμού της θέας του κτιρίου από το δρόμο. Έτσι, γίνεται δυνατή και η εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών οπτικών φυγών προς την πόλη, ενώ ικανοποιείται και η ανάγκη απομάκρυνσης από τον κεντρικό οδικό άξονα του Πανοράματος.

Η αρχιτεκτονική σύνθεση ακολουθεί διαχρονικές συνθετικές αρχές, θεμελιωμένες από το μοντέρνο κίνημα. Καθαροί, αλληλοτεμνόμενοι γεωμετρικοί όγκοι, αναφορές σε θεμελιώδη γεωμετρικά σχήματα, είναι τα βασικά εργαλεία της σύνθεσης. Η κατοικία διαμορφώνεται σε πέντε επίπεδα, για την καλύτερη ενσωμάτωση στο έντονα κεκλιμένο έδαφός, αλλά και την εκμετάλλευση της θέας προς τη Θεσσαλονίκη και το Θερμαϊκό κόλπο.

Η χάραξη του δρόμου, μέσω του οποίου προσεγγίζει κανείς την κατοικία, σε μία ελεύθερη καμπύλη, δίνει τη δυνατότητα της θέασής της από διάφορες οπτικές γωνίες. Με τον τρόπο αυτό αντιλαμβάνεται κανείς τη βαθμιδωτή ογκοπλασία του κτιρίου στην κεκλιμένη πλαγιά. Παράλληλα διαμορφώνεται το όριο προς το παρακείμενο οικόπεδο με ένα χαρακτηριστικό καθοδηγητικό τοιχίο.

Η είσοδος βρίσκεται στο κέντρο του τέταρτου επιπέδου. Από την είσοδο ακόμη, έχει κανείς τη δυνατότητα της διαμπερούς θέας, που επιτρέπουν τα μεγάλα ανοίγματα και η διάταξη των επιπέδων. Στην ίδια στάθμη διαμορφώνονται ο χώρος της τραπεζαρίας, τα παιδικά δωμάτια και τα λουτρά. Μία χαρακτηριστική κλίμακα, με ανοξείδωτα στοιχεία οδηγεί στο ανώτερο επίπεδο, όπου διαμορφώνεται το υπνοδωμάτιο των ιδιοκτητών, με βεστιάριο και λουτρό.

Σε δύο υποβαθμισμένα, ως προς τη στάθμη της εισόδου, μεσοεπίπεδα, διατάσσονται χώροι καθιστικών, με μεγάλα γωνιακά ανοίγματα και πανοραμικές φυγές. Το χαμηλότερο από τα δύο εξυπηρετεί την ανάγκη του καθημερινού χώρου διημέρευσης, τμήμα του οποίου διαμορφώνεται σε μπαρ. Στο κατώτερο επίπεδο υπάρχει κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, χώρος γραφείου, ξενώνας με λουτρό, γυμναστήριο και σάουνα, στεγασμένος χώρος στάθμευσης, καθώς και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθηκών. Σε επαφή με τους κύριους χώρους διημέρευσης, ως επέκταση του κατώτερου επιπέδου, διαμορφώνονται οι υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι, ο χώρος της πισίνας και το μπαρ. Ο υπαίθριος χώρος οριοθετείται από βοηθητικούς αναλημματικούς τοίχους, που εξυπηρετούν ταυτόχρονα τις κατακόρυφες προσπελάσεις.

Στο εσωτερικό, χαρακτηριστικά στοιχεία αποτελούν η κλίμακα, που οδηγεί από το χώρο της εισόδου στο υπερυψωμένο επίπεδο και το τζάκι, που αποκαθιστά μία ιδιαίτερη σχέση του εσωτερικού με το ανατολικό τμήμα του κήπου. Δάπεδα μαρμάρινα, στο επίπεδο της εισόδου, εναλλάσσονται με ξύλινα δρύινα, βαμμένα στο χρώμα της καρυδιάς. Στους βοηθητικούς χώρους και γύρω από την πισίνα έχουν επιλεγεί ειδικά αντιολισθητικά πλακίδια.

Για τη στέγη προτιμήθηκε, κυρίως λόγω του σχήματος του κτιρίου, η παραδοσιακή τετράριχτη μορφή. Η επιλογή, ωστόσο, του υλικού επικάλυψης, από φύλλα τιτανιούχου ψευδαργύρου, αποτελεί μια απόπειρα «μετάφρασης» του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού λεξιλογίου σε ένα σύγχρονο ιδίωμα. Στοιχεία των όψεων επικαλύφθηκαν με μαρμάρινες πλάκες τύπου serena, γκρίζου χρώματος, σε οριζόντια διάταξη. Τα ανοξείδωτα κιγκλιδώματα συνεργάζονται άριστα με τα γκρίζα αλουμίνια, το υλικό επικάλυψης της στέγης και τα μάρμαρα των όψεων, δημιουργώντας ένα αυστηρό έως και ψυχρό χρωματικό σύνολο.

Η κατάληξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα επίπονης ανταλλαγής απόψεων και συνεχών απορρίψεων άλλων υλικών, όπου η άποψη των ιδιοκτητών ήταν βαρύνουσα.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ- ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Χ. ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΤΡΟΠΑΛΙΣ Ε.Τ.Ε.
Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: Γ. ΜΕΡΤΖΙΟΣ & Κ. ΚΑΠΕΣΙΔΗΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: Π. ΣΤΑΥΡΑΚΜΠEΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΤΟΠΙΟΥ: I. Α. ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ


ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΑΝOΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟ ΚΤΙΡΙΟΥ: 400 τ.μ.
ΧΡΟΝΟΣ MEΛEΤΗΣ: 2000
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2000-2001
  • Μονοκατοικία στο Πανόραμα
  • ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ